top of page

Wat is Pilates?

Pilates, een bewegingssysteem

Hoe is Pilates ontstaan?

De Pilates methode is genoemd naar Joseph Pilates (1880-1967), een gedreven en briljant docent, die zijn methode “The Art of Contrology” noemde. Joseph Pilates geloofde in de kracht van de geest om het lichaam te beheersen. En in de kracht van het lichaam om de geest te ondersteunen. 

Hij ontwikkelde dus een bewegingssysteem met een gestructureerde opbouw en in de context van een workout. Dit werd uiteraard met de jaren door wetenschappelijk onderzoek aangepast en verfijnd.

retro teaser_edited.jpg

Een veilige methode voor iedereen

Het is een effectieve en veilige methode die door iedereen kan beoefend worden, ongeacht het fysieke niveau of eerdere bewegingservaring. De Pilates methode is een uniek systeem van spierversterkende en -versoepelende oefeningen (maar liefst 500 verschillende) waarvan een gedeelte bestaat uit grondoefeningen (Pilates op de Mat) en een gedeelte uit oefeningen aan speciaal ontworpen toestellen (Cadillac, Reformer, Tower, Wunda Chair, Arc Barrel, Ladder Barrel)

De basis principes van Pilates

Pilates betekent dat je zeer bewust beweegt; met basisprincipes zoals concentratie, controle, coördinatie, flow, precisie, centering, diepe ademhaling en visualisatie. 

Je werkt vanuit je lichaamscentrum of ”powerhouse” en houdt daarbij ook rekening met een bewuste lichaamshouding. 

Dit powerhouse / lichaamscentrum / kern, diepe core bestaat uit het middenrif, de diepliggende buik-, bekkenbodem- en lage rugspieren en wordt geactiveerd om als natuurlijk spierkorset de onderrug en het bekken te stabiliseren. Alle diepliggende spieren, die de gewrichten vast kunnen ondersteunen, van kop tot teen, worden voornamelijk geactiveerd en versterkt. Dit wordt eigenlijk een wonder van kwestie naar minute, kleine bewegingen die concentratie en nieuwsgierigheid vragen. Hierin speelt ook de ademhaling een grote rol.

Vanuit deze diepte van inspanningen wordt de rest van de meer oppervlakkige bewegingsspieren getraind. Het lichaam wordt constant beschouwd als een eenheid tijdens het uitvoeren van de bewegingen, waar je gradueel de ergonomie van jouw eigen krachten begint te verkennen en te beheersen.

Er wordt ook veel aandacht en werk rond de schoudergordel besteden.

Deze continue samenwerking van geest en lichaam tijdens het uitvoeren van bewegingen en tijdens de pauzes/reflectiemomenten zorgt voor een leerproces dat jou betere bewegingspatronen laat adopteren en andere afleren. Een ervaring die als zelfzorg kan aangevoeld worden.

De methode is stelt zich open aan aanpassingen door de jaren en volgt de wetenschappelijke inzichten over trauma en een trauma-informed werkwijze, chronische pijn, de ontwikkeling van bewegingspatronen tijdens de baby- en kinderjaren, de polyvagaal theorie wat betreft het zenuwstelsel dat lichaam en geest verbindt.  

_edited.jpg
return to life through contrology book.png

'Change happens through movement and movement heals'. (by J. Pilates)

bottom of page